Κώδικας μόρς (cw - morse)

ΓΡΑΜΜΑΤΑ

A   .-

B   -...

C   -.-.

D   -..

E   .

F   ..-.
G   --.

H   ....

I   ..

J   .---

K   -.-

L   .-..
M   --

N   -.

O   ---

P   .--.

Q   --.-

R   .-.
S   ...

T   -

U   ..-

V   ...-

W   .--

X   -..-
Y   -.--

Z   --..
ΑΡΙΘΜΟΙ

1   .----

2   ..---

3   ...--

4   ....-

5   .....
ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ

Ερωτηματικό [(?) ή (;)]
..--..

Τελεία (.)
.-.-.-

Κόμμα (,)
--..--

Άνω τελεία
-.-.-.

Άνω-κάτω τελεία
---...

Εισαγωγικά (")
.-..-.

Αριστερή Παρένθεση [(]
-.--.

Δεξιά παρένθεση [)]
-.--.-

Κάθετος (/)
-..-.

Λάθος (ακολουθεί το διορθωμένο τμήμα του μηνύματος)
........
6   -....

7   --...

8   ---..

9   ----.

0   ----- (ή - αν μεταδίδονται μόνο αριθμοί)
ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
(PROCEDURAL SIGNS, PROSIGNS)

Προβείτε   -.-

Έτοιμος, over   -.--.

Αρχή μηνύματος   -...-

Τέλος μηνύματος   .--.

Περιμένετε   .-...

Τέλος εκπομπής   ...-.-
Σάμιουελ Μορς (Samuel Finley Breese Morse)

Ο Σαμουήλ Μορς (Samuel Finley Breese Morse) ήταν ζωγράφος και φυσικός, ο εφευρέτης του τηλέγραφου και του διεθνούς αλφάβητου που φέρει το όνομά του.
Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1791 στο Τσαρλτόουν της Μασαχουσέτης. Ήταν βορειοαμερικανικής καταγωγής. Σπούδασε ζωγραφική και γνώρισε αρκετή επιτυχία ως ζωγράφος ήταν μάλιστα και ένας από τους ιδρυτές της Εθνικής Ακαδημίας Ιχνογραφίας των ΗΠΑ. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς με τη φυσική, όπου αφιέρωνε όλες τις ελεύθερες ώρες του.
Για πολύ διάστημα βασάνιζε το μυαλό του η σκέψη της δημιουργίας ενός μηχανήματος, που θα βοηθούσε στη μετάδοση διάφορων μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση. Τέλος κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή, την παρουσίαση της οποίας έκανε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1837. Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου τηλέγραφου ήταν αρκετά ικανοποιητικά και αυτό ώθησε το αμερικανικό κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τις παραπέρα έρευνες του Μορς για την τελειοποίηση της συσκευής.
Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη. Γρήγορα διαδόθηκε το σύστημα αυτό σε όλα τα κράτη. Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε στα 1859. Η λειτουργία του τηλέγραφου στηρίζεται πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
Για την ευκολότερη χρήση του τηλέγραφου σε διεθνή κλίμακα, ο Μορς εφεύρε και ειδικό αλφάβητο, το γνωστό αλφάβητο Μορς (Κώδικας Μορς). Το αλφάβητο αυτό δεν έχει γράμματα αλλά τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου και στους αριθμούς 0-9. Και οι στιγμές (τελείες) και οι άλλες γραμμές (παύλες) αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά κύματα. Η διάρκεια της στιγμής παίρνεται σαν μονάδα. Χρονικά, η στιγμή (τελεία) αντιστοιχεί στο 1/6 του δευτερολέπτου. Η γραμμή έχει διάρκεια τρεις φορές μεγαλύτερη (δηλαδή μισό δευτερόλεπτο). Η απόσταση μεταξύ των λέξεων είναι ίση με επτά στιγμές. Η απόσταση μεταξύ των γραμμάτων είναι ίση με τρεις στιγμές, η απόσταση μεταξύ των ίδιων γραμμάτων είναι ίση με μια στιγμή. Με τον οπτικό τηλέγραφο μπορούμε να δούμε το σήματα Μορς, που μεταδίδονται με ηχητικά μέσα.

Ο Μορς απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1872