Ο Κώδικας S.I.N.P.O.

Κάθε ένα από τα 5 γράμματα της κωδικής λέξεως S.I.N.P.O.  υποδηλώνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της ραδιοφωνικής  λήψης. 

Το γράμμα S (SIGNAL) υποδηλώνει την Ένταση του Σήματος,  που απλά δείχνει τον βαθμό ακουστότητας του σήματος λήψεως του επιθυμητού  σταθμού, όπως αυτό αναπαράγεται στον δέκτη. Πολλοί δέκτες είναι  εφοδιασμένοι με όργανο ένδειξης της έντασης σήματος (μερικές φορές  ονομάζεται S-METER), το οποίο μπορεί να χρησιμεύει ώστε να γίνεται μια  σχετική σύγκριση των λαμβανομένων σημάτων. 

Σύμφωνα με το πρότυπο της Ραδιοφωνίας της Ν. Ζηλανδίας ισχύει η  εξής αντιστοιχία :

ΤΙΜΗ ΤΟΥ " S "

4    /    GOOD (καλό)    /    Μεγαλύτερο από 45 dB  μV 

3    /    FAIR (μέτριο)    /    30 έως 40 dB μV 

2    /    POOR (φτωχό)    /    Μικρότερο από  30dBμV
   
Το γράμμα Ι (INTERFERENCE) υποδηλώνει τον Βαθμό Παρεμβολής, στον  επιθυμητό σταθμό, από άλλους σταθμούς. Είναι σαφές ότι ο όρος παρεμβολή  αναφ έρεται σε παρενόχληση του επιθυμητού σταθμού από άλλα σήματα με  περιεχόμενο (πληροφορία) ανάλογο του επιθυμητού ή πρόκειται για ηθελημένη  παρεμβολή (JAMMING) με την μορφή ενοχλητικών βόμβων. Η αναφορά στην  παρεμβολή, αν συνοδεύεται και με στοιχεία για το είδος και την ταυτότητα  του παρεμβολέα (αν μπορούν να διαπιστωθούν), είναι πολύ χρήσιμο στοιχείο  για τον επιθυμητό σταθμό. 

Σύμφωνα με το πρότυπο της Ραδιοφωνίας της Ν. Ζηλανδίας  ισχύει η εξής αντιστοιχία :

ΤΙΜΗ ΤΟΥ " I "

4    /    SLIGHT    /    Μικρότερο από - 30dBμV

3    /    MODERATE    /    20 έως - 30 dBμV

2    /    SEVERE    /    Μεγαλύτερο από - 10  dBμV

Το γράμμα Ν υποδηλώνει τον θόρυβο (NOISE) από τοπικές πηγές, όπως  ηλεκτρικούς κινητήρες, δίκτυο τροφοδοσίας του δέκτη, λαμπτήρες φθορισμού,  κλπ. 

Το γράμμα Ρ υποδηλώνει την παρενόχληση λόγω Διάδοσης  (PROPAGATION) με την έννοια των φαινομένων που οφείλονται στην συμπεριφορά  της ιονόσφαιρας. Το κυριώτερο χαρακτηριστικό είναι ο βαθμός διάλλειψης ή  αστάθειας του σήματος (FADING) αν και υπάρχουν και άλλα είδη παρενόχλησης,  όπως οι μαγνητικές και ιονοσφαιρικές καταιγίδες. Λόγω όμως της βαρύτητας  που αποδίδεται στο "FADING", σε ορισμένα έντυπα το γράμμα «Ρ»  αντικαθίσταται από το «F» και ο αντ ίστοιχος κώδικας αναφέρεται σαν  S.I.N.F.O. 

Το γράμμα Ο αποτελεί το γενικό κριτήριο αξιολόγησης του  επιθυμητού σταθμού (OVERALL MERIT) με την έννοια της καταληπτότητας, όπως  αυτή προκύπτει μετά από μερικά λεπτά παρακολούθησης. Η διαβάθμιση του Ο θα  πρέπει να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με εκείνη του Ι  . 
Σημειώνεται ακόμη ότι σε μερικές  περιπτώσεις δίδονται συντετμημένες αναφορές S.I.O. οι οποίες αναφέρονται  στα σημαντικότερα και ευκολότερα μετρούμενα ή εκτιμώμενα χαρακτηριστικά,  S, I και Ο. 

Με σκοπό την συμπλήρωση μιας αναφοράς λήψεως, δίδονται  και τα παρακάτω επιπρόσθετα στοιχεία με τα αντίστοιχα σύμβολά τους: 
" X "  Εκπομπή μη Ακουστή (Not  audible) 
" J " Ηθελημένη Παρεμβολή  (Jamming) 
" T " Τηλέγραφος - Τηλέτυπο  (Telegraph - Teletype) 
" Q "  Παρεμβολή από γειτονικό (από άποψη συχνότητας) σταθμό-Sideband  Ιnterference " F " Χρονική Διάλειψη (Flutter Fading) 
" S " Επιλεκτική Διάλειψη κάποιων συχνοτήτων του  μεταφερόμενου προγράμματος (Selective  Fading).